Wenkbrauwenstress

Wenkbrauwenstress

Hoe wordt een boek geboren? De uitgever of redacteur doet er traditioneel een boekje over open tijdens de speech bij de boekpresentatie. Deze keer: Serena's stijlgids van Serena Verbon van Beautylab.nl.

Normaal gesproken begeleid je als redacteur een schrijver inhoudelijk bij het schrijven van een boek. Bij Serena lag de nadruk echter net even iets anders. Serena weet namelijk inhoudelijk heel goed wat ze wil. Bij háár boek bestond mijn werk met name uit heel vaak bellen, whats appen, sms’en en mailen om te vragen of ze het echt echt echt wel zou gaan redden, of de planning écht niet te strak was en of ik haar écht niet kon helpen. En iedere keer, als ik uiteindelijk met een licht verhoogde hartslag een vierde mail stuurde om te zeggen dat het nu toch ECHT ingeleverd moest worden, omdat er anders rampzalige dingen zouden gebeuren, kreeg ik terug: ‘Oh, sorry, ik wilde je niet ongerust maken Juliët, maar ik red dat prima in een paar weken hoor!’ En het erge is (of juist het fijne): dat wás ook zo. Het kostte me een paar jaar van mijn leven, maar ze liet me zien dat ze als geen ander in staat is om met deadlines om te gaan. En dat had ik natuurlijk kunnen weten.

Onze allereerste ontmoeting staat me nog haarscherp voor de geest. Na een half uurtje over alle uitgeverijbasics gepraat te hebben, bestudeerde Serena mijn gezicht eens goed en zei: ‘Oooh man, als ik jouw wenkbrauwen zie, beginnen mijn handen echt te jeuken.’ Mijn wenkbrauwen? Hmm, daar had ik nou nog nooit over nagedacht. De tweede afspraak had ik voor de gelegenheid dan maar mijn wenkbrauwen heel licht en onopvallend –dacht ik- bijgetekend. Natuurlijk ontging dat haar niet. ‘Mooi hoor, Juliet, je wenkbrauwen, ik doe het alleen zelf altijd met poeder, dat is nog net iets natuurlijker!’ Met mijn kleding bleek het die dag godzijdank goed te zitten. Geheel per ongeluk had ik me keurig aan de 3-kleurenregel gehouden. Eenmaal thuis scrolde ik snel door haar blog om te voorkomen dat ik nog meer beauty- en modeblunders zou begaan. Natuurlijk ben ik vervolgens met mijn nieuw opgedane beautykennis, de bal door gaan spelen. Toen ik uitgever Paul Brandt de week daarop aansprak op zijn wenkbrauwen, zei hij hakkelend dat hij heel toevallig niet mee naar de volgende afspraak met Serena kon.

Maar nu even zonder dollen. Hoewel ik me die eerste afspraak zeer bewust werd van wat ik aan had en hoe mijn make-up zat, ben jij juist iemand die niet oordeelt. Je geeft je lezers advies, maar kan tegelijkertijd niet vaak genoeg benadrukken dat er geen regels zijn en dat jij de waarheid niet in pacht hebt. En de grap is natuurlijk dat jij net zo goed je onzekerheden hebt, zoals je ook openlijk met je lezers deelt. Toen jij dan ook na een fotoshoot van een halve dag liever NOG een hele shoot inplande, omdat je je heupen toch wel erg breed vond op de eerste reeks foto’s, vond ik dat alleen maar heel charmant en grappig.

Lieve Serena, je bent een heel harde werker, die precies weet wat ze doet en waarover ze het heeft, je kent je publiek als geen ander en je bent ook nog eens een ontzettend leuk en lief persoon en: gewoon steengoed in wat je doet. Dat alles bij elkaar is, ook voor mij als redacteur, goud waard. Het is dan ook echt volkomen terecht dat jij en je blog zo ongelooflijk succesvol zijn. Dus zoals je zelf al even tegen RTL Boulevard zei: ‘Het is inderdaad geweldig en bizar dat je blog zo succesvol is, maar, ik snap het ook wel een beetje.’

Ik verheug me nu alweer op je volgende boek, misschien een Serena’s wenkbrauwengids, maar eerst gaan we hier een knaller van maken!

JuliëtNederland

Paul Brandt - uitgever/publisher
paul@uitgeverijbrandt.nl

Michiel Boek - manager verkoop
michiel@bureauboek.nl

Annemieke Heinen - bureauredactie 
annemiek@uitgeverijbrandt.nl

Saskia Hausel  - publiciteit
saskia@uitgeverijbrandt.nl

Karin Ruigrok - publiciteit
karin@uitgeverijbrandt.nl

 

België

Elkedag Boeken
Jodenstraat 16
2000 Antwerpen
+32(0) 3 345 60 40
info@elkedagboeken.be

Elianne Nijborg - verkoop binnendienst
elianne@elkedagboeken.be

Pieter Boschmans - verkoop buitendienst
pieter@elkedagboeken.be

Suzy Mertens - verkoop buitendienst 
suzy@elkedagboeken.be

Sophie Verbist - Pers en promotie 
sophie@elkedagboeken.be

Contact

Uitgeverij Brandt
Postbus 14858
1001 LJ Amsterdam
Uitgeverij-Brandt
Uitgeverijbrandt
UitgeverBrandt