Spritz maakt lezen makkelijker

Spritz maakt lezen makkelijker

Uitgeverij Brandt introduceert nieuwe leeservaring met Spritz

Op het papieren boek volgde het e-book, een ontwikkeling die het reizen met en de toegang tot boeken makkelijker maakte, maar het leesgemak niet wezenlijk veranderde. Digitaal lezen doen we nog steeds op de papieren manier, door onze ogen van links naar rechts te bewegen.
In Amerika is kort geleden een tool ontwikkeld die lezen makkelijker maakt en leestijd bespaart: Spritz. Niet langer hoef je je ogen van links naar rechts te bewegen en van de ene regel naar de andere, je kunt je nu focussen op één punt op het scherm: de tekst wordt woord voor woord gepresenteerd, op een snelheid die je zelf bepaalt. Een leesmethode waardoor je ogen ook veel minder vermoeid raken.
Uitgeverij Brandt is de eerste Nederlandse uitgeverij die deze tool introduceert en lezers op haar website de mogelijk biedt alle eerste hoofdstukken te lezen in Spritz.

Hoe Spritz werkt: een kwestie van uitlijnen

Tijdens het lezen zoeken je ogen per woord een fixatiepunt op, meestal is dat de letter direct links van het midden. Dit fixatiepunt wordt het 'Optimal Recognition Point' (ORP) genoemd. Je ogen bewegen tijdens het lezen van fixatiepunt naar fixatiepunt. Meteen na het vinden van het ORP beginnen de hersenen met het verwerken van de betekenis en context van het woord. Daarna bewegen de ogen naar het volgende ORP.
In Spritz zijn deze fixatieletters rood gekleurd en worden de woorden zo aan lezers gepresenteerd dat de rode letters telkens op een vaste plaats staan. Op die manier kunnen de ogen stil blijven staan tijdens het lezen.

Hoe spritz werkt

Ongeveer 20 % van de tijd besteed je al lezende aan het verwerken van de inhoud van wat je leest. De overige 80 % gaat op aan het bewegen van de ogen van woord naar woord en het scannen van de tekst op het volgende ORP. Spritz bespaart je tijd!
Meer over de wetenschap achter deze tool is te lezen op de website van Spritz

Dit persbericht lezen in Spritz? Klik hieronder:Nederland

Paul Brandt - uitgever/publisher
paul@uitgeverijbrandt.nl

Michiel Boek - manager verkoop
michiel@bureauboek.nl

Annemieke Heinen - bureauredactie 
annemiek@uitgeverijbrandt.nl

Erica van 't Leven  - publiciteit
erica@lopendezaken.nl

Sylvie Steffers  - publiciteit
sylvie@lopendezaken.nl

 

België

Elkedag Boeken
Jodenstraat 16
2000 Antwerpen
+32(0) 3 345 60 40
info@elkedagboeken.be

Marcia van der Zwan – pers en publiciteit
marcia@elkedagboeken.be

Pieter Boschmans - verkoop buitendienst
pieter@elkedagboeken.be

Suzy Mertens - verkoop buitendienst 
suzy@elkedagboeken.be

Sophie Verbist - Pers en promotie 
sophie@elkedagboeken.be

Contact

Uitgeverij Brandt
Postbus 14858
1001 LJ Amsterdam
Uitgeverij-Brandt
Uitgeverijbrandt
UitgeverBrandt