Speech van Paul Brandt bij Hallo mijn slaaf, Alles Goed? van Maarten van Heems

Speech van Paul Brandt bij Hallo mijn slaaf, Alles Goed? van Maarten van Heems

Beste Maarten, Beste familie, collega’s en vrienden van Maarten, afgelopen zaterdag was ik op Lowlands op uitnodiging van BKB. Ik was onder de indruk van de korte en bondige toespraken van de sprekers die namens BKB aan het woord kwamen. ‘Ja,’ vertelde Erik van Bruggen mij na afloop, ‘we hebben de sprekers maximaal 8 minuten gegeven, want dat is ook de gemiddelde duur van de speeches van Barack Obama. Bewezen is dat de toehoorders dan het beste de boodschap onthouden, en dat je hen niet onnodig verveelt. ’ Nou, zul je altijd zien dat ik net vóór Lowlands al een zeer uitvoerige, bombastische lofrede had geschreven op Maarten en zijn eerste boek die inderdaad wat Noord-Koreaanse trekjes vertoonde – die lofrede dus, niet Maarten en/of zijn boek. Dus heb ik de afgelopen week geprobeerd mijn speech drastisch in te korten.

Maarten heeft een ontzettend goed boek geschreven.

Maar om daar toch nog een korte toelichting op te geven: bij ieder manuscript dat ik onder ogen krijg, let ik natuurlijk op twee dingen: spreekt het onderwerp mij aan, en hoe is het geschreven? Het onderwerp, Mali, sprak mij niet gelijk aan. Maar, dat geef ik eerlijk toe, dat lag natuurlijk aan mijn eigen onwetendheid. En als ik er zo weinig van weet, is het juist heel goed als iemand een boek over zo’n relatief onbekend onderwerp schrijft: hoeveel boeken verschijnen er nu over Mali? In ieder geval was ik nieuwsgierig genoeg om de voor mij toen nog onbekende auteur – Maarten zat toen nog in Mali – een kans te geven op dat andere punt: hoe is het geschreven? En toen overkwam mij wat jullie straks ook gaat overkomen als jullie zijn boek lezen: het verhaal was boeiend, informatief, kleurrijk, beeldend, eerlijk, en geschreven in een zeer verzorgde, uitnodigende stijl. Door de aanpak van Maarten komen Mali en de Malinezen echt tot leven. En dat is echt een talent en een gave, of zoals Gerard Reve het ooit verwoordde: ‘Het is niet zo moeilijk om vanuit de chaos in je hoofd bepaalde gedachten op papier te krijgen, maar de echte kunst is het om die woorden vanaf het papier te doen opstijgen in het hoofd van een lezer. Op een manier dus dat een lezer jouw gedachten kan voelen en begrijpen.

Zoals Maarten empathisch is met de Malinezen die hij ontmoette, van minister tot wielrenner, zo empathisch is hij met de lezer om zijn verhaal te delen op een manier alsof je ernaast staat. Ook niet onbelangrijk is dat de ervaringen van Maarten niet uitsluitend positief zijn, of politiek correct, en dat hij ook daarin ons en zichzelf serieus neemt: hij laat twee kanten van de medaille zien, voor- en nadelen, positieve en negatieve ontwikkelingen, wat bijvoorbeeld al tot uitdrukking komt in de ondertitel: Berichten uit Mali, een opgewekt land in crisis.

Het moge duidelijk zijn dat ik hoop en verwacht dat Maarten meer boeken zal schrijven. De nieuwe standplaats als expat van zijn vriendin Marleen is Brussel, dus bij een eventueel boek over België zal het wel weer overdreven vaak over wielrennen gaan, ben ik bang. En kunnen we trouwens ook diezelfde ondertitel handhaven: Berichten uit België, een opgewekt land in crisis.

Maar lees alsjeblieft eerst Maartens boek over Mali: ik ben jaloers op iedereen die het nu pas in handen krijgt en vanuit zijn leunstoel die verre reis gaat maken naar dat onbekende, fascinerende land dat Maarten voor ons geopend  heeft. Dank jullie wel.


Nederland

Paul Brandt - uitgever/publisher
paul@uitgeverijbrandt.nl

Michiel Boek - manager verkoop
michiel@bureauboek.nl

Annemieke Heinen - bureauredactie 
annemiek@uitgeverijbrandt.nl

Erica van 't Leven  - publiciteit
erica@lopendezaken.nl

Sylvie Steffers  - publiciteit
sylvie@lopendezaken.nl

 

België

Elkedag Boeken
Jodenstraat 16
2000 Antwerpen
+32(0) 3 345 60 40
info@elkedagboeken.be

Marcia van der Zwan – pers en publiciteit
marcia@elkedagboeken.be

Pieter Boschmans - verkoop buitendienst
pieter@elkedagboeken.be

Suzy Mertens - verkoop buitendienst 
suzy@elkedagboeken.be

Sophie Verbist - Pers en promotie 
sophie@elkedagboeken.be

Contact

Uitgeverij Brandt
Postbus 14858
1001 LJ Amsterdam
Uitgeverij-Brandt
Uitgeverijbrandt
UitgeverBrandt