Speech van Paul Brandt bij Dronk van Marco Rooth

Drinken Drank Gedronken

Speech van Paul Brandt bij Dronk van Marco Rooth

Hoe wordt een boek geboren? De uitgever of redacteur doet er traditioneel een boekje over open tijdens de speech bij de boekpresentatie:

DRONK

Beste Marco, dames en heren, namens uitgeverij Brandt heet ik van harte welkom bij deze dubbele presentatie; die van de expositie Helder, waarover Marco u straks vast nog iets zal vertellen, en de presentatie van het boek DRONK, waaraan mijn collega Annemiek Heinen en ik met Marco mochten samenwerken.

Over ‘helder’ gesproken: de eerste keer dat Marco en ik elkaar ontmoetten, staat me nog zeer helder voor de geest. Het was oktober 2014, we hadden afgesproken in café Thijssen, wat voor mij een soort kantoorruimte is waar ik de auteurs graag spreek – lekker biertje erbij - , maar ik moest die afspraak iets veranderen: ‘Marco, kom maar naar mijn huis, want ik verwacht een paar doosjes boeken van de drukker, en er is anders niemand thuis om open te doen. En zo was Marco er getuige van dat het allereerste boek van uitgeverij Brandt verscheen. Het was de biografie van David Bowie. ‘Dat is toevallig,’ zei Marco, want in mijn manuscript heb ik ook een passage over Bowie. Ik was in een bepaalde fase helemaal in de ban van ‘Rock and Roll Suicide’ en ‘Five Years’.’ Zei de man die toen toevallig precies vijf jaar van de drank af was.

Dat was ook het onderwerp van het boek waar Marco mee bezig was: zijn jarenlange worsteling met alcohol. Hij had op dat moment nog niet een volledig manuscript: ook daarmee heeft hij later nog een pittige worsteling gevoerd. Met zichzelf, en met redacteur Marja Duin die als sparring partner in de ring was getreden – Marja, heel hartelijk dank dus ook namens mij voor je waardevolle bijdrage.

Wat mij gelijk al aansprak aan Marco’s verhaal was zijn droge, heldere stijl, zijn eerlijkheid, en de manier hoe hij twee kanten van het verhaal belicht. Aanvankelijk was de drank namelijk juist het teken van het succes, van de ongebondenheid en van het goede leven. Het is het voorrecht van het leven van een kunstenaar: terwijl jullie op kantoor om elf uur ’s morgens nog eens in de rij staan voor de koffieautomaat, met je plastic bekertje, zijn wij net wakker en zitten lekker op een terrasje in Parijs met een eerste bel rode wijn voor onze neus. Het is de drank die ons soepeler, socialer en vrolijker maakt, en het leven tot een feest. Tot er een omslagpunt komt, helder verwoord in de flaptekst: Van een bijrol in een succesvol, intens bestaan dringt de alcohol zich steeds nadrukkelijker op als dictatoriale hoofdrolspeler.

Nou goed, u gaat zelf in het boek lezen waar deze Koning Alcohol toe in staat was, of dus beter gezegd Führer Alkohol, met zijn Wein, weib und gesang, maar ook hoe Marco hem uiteindelijk de baas werd, onder meer door dit verhaal over hem te schrijven. Een boek schrijven is een prachtige prestatie, maar stoppen met drinken is werkelijk een Olympische overwinning als je je realiseert dat alcohol werkelijk overal in onze maatschappij vloeit, zelfs straks na de presentatie van een boek over het gevaar ervan. Ik verzoek u wel vriendelijk straks allemaal een glaasje te nemen, want als al die volle flessen hier voor Marco blijven staan, dat is natuurlijk de kat op het spek binden… Hoewel ik ook geloof dat Marco écht van de drank af is omdat het nadeeltje wat hij erdoor ervaart niet opweegt tegen de enorme voordelen.

Op de ochtend dat ik deze speech van de week schreef, las ik toevallig dit citaat van iemand die net als Marco de drank heeft afgezworen:

"Drinking even one glass would kill me. I'm an alcoholic, so it would be the kiss of death for me to start drinking again. My relationships with my friends and family has been so good for so many years now, I would not do anything to destroy that again. It's very hard to have relationships when you're doing drugs and drinking, for me personally anyway."

Het zijn de woorden, uitgesproken in een tv-interview in het jaar 2000, van de toen 53-jarige David Bowie. Ik wist dat niet van Bowie, en vond het moment dat ik dit las wel bizar toevallig. Dan geef ik nu graag het woord aan die andere grote kunstenaar, maar nog wel alive and kicking, Marco Rooth.


Nederland

Paul Brandt - uitgever/publisher
paul@uitgeverijbrandt.nl

Michiel Boek - manager verkoop
michiel@bureauboek.nl

Annemieke Heinen - bureauredactie 
annemiek@uitgeverijbrandt.nl

Erica van 't Leven  - publiciteit
erica@lopendezaken.nl

Sylvie Steffers  - publiciteit
sylvie@lopendezaken.nl

 

België

Elkedag Boeken
Jodenstraat 16
2000 Antwerpen
+32(0) 3 345 60 40
info@elkedagboeken.be

Marcia van der Zwan – pers en publiciteit
marcia@elkedagboeken.be

Pieter Boschmans - verkoop buitendienst
pieter@elkedagboeken.be

Suzy Mertens - verkoop buitendienst 
suzy@elkedagboeken.be

Sophie Verbist - Pers en promotie 
sophie@elkedagboeken.be

Contact

Uitgeverij Brandt
Postbus 14858
1001 LJ Amsterdam
Uitgeverij-Brandt
Uitgeverijbrandt
UitgeverBrandt