Hartaanvalburgers en ander powerfood

Hartaanvalburgers en ander powerfood

Hoe wordt een boek geboren? De uitgever of redacteur doet er traditioneel een boekje over open tijdens de speech bij de boekpresentatie:

Gewoon wat een studentje 's avonds eet

En wat eet een studentje dan zoals ’s avonds? Wraps met kipcorn, spaghetti Bolognese met Doritos, vierkazentortillapizza’s en hartaanvalhamburgers… dat waren de eerste recepten van Leonie die ik onder ogen kreeg toen uitgever Paul Brandt het project aan mij overdroeg. ‘Echt iets voor jou’, zei Paul. Wist ik ook meteen hoe mijn nieuwe baas me inschatte, voor wie ik in april dit jaar was begonnen met werken. ‘Ha’, dacht ik, ‘een student naar mijn hart’.

Toen ik namelijk zelf ging studeren, een jaar of 12 geleden, zou dit rijtje recepten me zeer hebben aangesproken. Ik was 18 en dolgelukkig dat ik eindelijk zelf kon bepalen wat ik iedere dag mocht eten. Echt waar, dat beschouwde ik toch wel als het hoogtepunt van mijn student-zijn. Maar waar ik in het jaar dat ik ging studeren, wonend in een kamer boven snackbar Florida op de Van Woustraat, een ruime 10 kilo aankwam, een steeds glimmender hoofd begon te krijgen en een paar kledingmaatjes opschoof naar boven, was ik stomverbaasd toen ik Leonie ontmoette op het terras bij Ter Brugge. Lang, slank, gehuld in een gouden glitterjumpsuit, blakend van gezondheid en vol energie kwam ze me tegemoet stralen. Was DIT Leonie? De Leonie van de zelfgemaakte kapsalon? Dat moest een vergissing zijn.

Maar ze was het natuurlijk. En al gauw kwam ik erachter dat de recepten die ik had gezien allemaal uit het Powerfood-hoofdstuk stamden. En dan geen quinoa/lijnzaadpowerfood, maar het échte werk. Daarnaast had Leonie nog tientallen andere lekkere, mooie, makkelijke, indrukwekkende en simpele recepten; voor iedere student wat wils.

Het was voor het eerst dat ik een auteur begeleidde die zó dol is op de Capslocktoets, op uitroeptekens, smileys, Engelse termen en woorden als ‘Pfoe, man-oh-man, jemig, nice!, gruwelijk, AAAAAAAH, YES, jeeeeeee en met stip op nummer 1, de gedeelde plaats, awesome! en natuurlijk ‘WIEIEIEIEIEH!!”’. Het was óók voor het eerst dat ik (een deel daarvan) mocht laten staan. Want dat was de afspraak: het is niet voor niets dat Leonie ondertussen al 50.000 volgers heeft en we zouden het niet gaan ombouwen tot een suf standaard studentenkookboek dat iedereen misschien wel van zijn tante zou krijgen, maar vervolgens ergens in een hoek van de kamer zou laten verstoffen.

Het resultaat is dan ook een echt Leonieboek – van foto tot film, van tekst tot vorm, Leonie heeft zich ermee bemoeid. En dat is precies hoe we het graag zien. Want het is een feest om samen te werken met iemand die zo blij is met haar boek. Een boek waar echt verdomd lekkere recepten in staan voor iemand die niet kan koken. Want hoewel dat Leonies stokpaardje is, is dat natuurlijk grote onzin; voor veel mensen zit het niet-kunnen-koken er juist in dat je iedere dag iets moet verzinnen. Daar heb je creativiteit en gevoel voor smaken voor nodig. En dat heeft ze.

Nou, lieve Leonie, ik ben genoeg aan het woord geweest. Als iedereen die snackbar om de hoek nou maar even links laat liggen en zich op jouw recepten stort, dan komt het wel goed met de Nederlandse student. Dat het maar een grote bestseller mag worden en we zijn hartstikke trots op je!

Juliët Jonkers


Nederland

Paul Brandt - uitgever/publisher
paul@uitgeverijbrandt.nl

Michiel Boek - manager verkoop
michiel@bureauboek.nl

Annemieke Heinen - bureauredactie 
annemiek@uitgeverijbrandt.nl

Erica van 't Leven  - publiciteit
erica@lopendezaken.nl

Sylvie Steffers  - publiciteit
sylvie@lopendezaken.nl

 

België

Elkedag Boeken
Jodenstraat 16
2000 Antwerpen
+32(0) 3 345 60 40
info@elkedagboeken.be

Marcia van der Zwan – pers en publiciteit
marcia@elkedagboeken.be

Pieter Boschmans - verkoop buitendienst
pieter@elkedagboeken.be

Suzy Mertens - verkoop buitendienst 
suzy@elkedagboeken.be

Sophie Verbist - Pers en promotie 
sophie@elkedagboeken.be

Contact

Uitgeverij Brandt
Postbus 14858
1001 LJ Amsterdam
Uitgeverij-Brandt
Uitgeverijbrandt
UitgeverBrandt