Lof voor de romans van Edwin Winkels op Hebban

Lof voor de romans van Edwin Winkels op Hebban

We moeten het even hebben over... Edwin Winkels

De afgelopen maanden hebben de leden van We Love Lit jullie laten kennismaken met hun favoriete auteurs, vertelden ze welke boeken er mee gaan op vakantie en hebben jullie laten kijken in hun boekenkasten. Maar er is nog zoveel meer te vertellen over schrijvers en boeken. Daarom hebben we de rubriek “We moeten het even hebben over…” bedacht. Hierin willen we het hebben over nog meer goede boeken en schrijvers die niet in de andere rubrieken naar voren komen.

We moeten het even hebben over…..Edwin Winkels

Edwin Winkels dat is toch die journalist die tijdens de Tour de France aanschuift  bij  het televisieprogramma De Avondetappe?  Hij schrijft toch ook voor het Algemeen Dagblad? Klopt allemaal. Wat echter lang niet iedereen weet, is dat hij vele non-fictie boeken heeft geschreven,  onder andere over Johan Cruijff en Barcelona. Maar waar ik het nu echt even over moet hebben, zijn de drie romans die hij heeft geschreven:

Welkom thuis (2013), Haar laatste vlucht (2014) en Het oog van de orkaan (2016).

Alle drie de boeken zijn zeker het lezen waard, vandaar een korte kennismaking.

Welkom thuis, dit in 2013 verschenen debuut gaat over het Nederland van de toekomst. Emigrant Harmen Turksma moet na een lang verblijf in het buitenland terug naar Nederland voor een dringende familieaangelegenheid. Echter Nederland is hermetisch afgesloten, het is bijna onmogelijk om binnen de komen. Ben je eenmaal binnen dan kom je er ook niet meer uit. Het lukt Harmen toch om binnen te komen en via Zeeland reist hij door naar Friesland. Dit wordt een bijzondere tocht, Nederland is verscheurd en vele plaatsen zijn bijna onherkenbaar veranderd. Op zijn reis naar Friesland, die Winkels beschrijft als een Odyssee, gaat hij op zoek naar de oude normen en waarden van een samenleving die hij zo goed kende. Een beklemmend verhaal. In 24 hoofdstukken reis je door het mogelijke toekomstige Nederland. Elk hoofdstuk heeft een link met één van de 24 boeken van de Odyssee van Homerus, wat het geheel nog een extra dimensie geeft.

In 2014 verscheen zijn tweede roman, Haar laatste vlucht, naar een waargebeurd verhaal. Op 4 december 1958 verdwijnt boven een bergketen in Spanje een vliegtuig. Dagenlang wachten familieleden van de vijf bemanningsleden en zestien passagiers op nieuws. Niets zal daar na meer hetzelfde zijn. De hoofdpersoon in dit op feiten gebaseerde verhaal is de 18-jarige Maribel Sastre uit Barcelona. Haar grote droom is om stewardess te worden. Als het haar gelukt is een baan te krijgen bij de Spaanse vliegtuigmaatschappij Aviaco kan ze haar geluk niet op. Maar dan wordt het 4 december 1958 en verdwijnt het toestel waarin Maribel op dat moment werkzaam is van de radar. Middels historische documenten en met medewerking van familie reconstrueert Edwin Winkels de gebeurtenissen tot een roman. Hij weet dit zo mooi en aangrijpend te doen dat het voor mij een ware pageturner was. Een tragedie tegen de achtergrond van het Spanje van Franco dat mij naar de strot greep. Absoluut een must-read. 

Zijn derde roman, Het oog van de orkaan, verscheen in 2016. Het is 1778, op een eiland in de Mississippi-delta bij New Orleans arriveert de Spaanse boerenfamilie Serpas na een afschuwelijke bootreis vanuit Tenerife. De armoede en het slechte bestaan ontvlucht, proberen zij een nieuw bestaan op te bouwen in de Verenigde Staten. Samen met lotgenoten vormt zich een enclave die min of meer afgesloten is van de rest van Amerika. Ze houden vast aan hun eigen taal en gewoonten. Maar in de eeuwen die volgen, ontkomen ze ook daar niet aan oorlogen, rassendiscriminatie en orkanen. In vier delen beschrijft de schrijver de verschillende generaties van deze familie Serpas tegen de achtergrond van de Amerikaanse geschiedenis. De mooie natuurbeschrijvingen, het broeierige klimaat dat je bijna kan voelen en de vaak poëtische zinnen waarin hij het verhaal beschrijft, maakt het tot een fantastische leeservaring.

De vierde roman van Edwin Winkels verschijnt in 2018 bij Uitgeverij Brandt.
Tekst via Hebban.nl.


Nederland

Paul Brandt - uitgever/publisher
paul@uitgeverijbrandt.nl

Michiel Boek - manager verkoop
michiel@bureauboek.nl

Annemieke Heinen - bureauredactie 
annemiek@uitgeverijbrandt.nl

Saskia Hausel  - publiciteit
saskia@uitgeverijbrandt.nl

Karin Ruigrok - publiciteit
karin@uitgeverijbrandt.nl

 

België

Elkedag Boeken
Jodenstraat 16
2000 Antwerpen
+32(0) 3 345 60 40
info@elkedagboeken.be

Elianne Nijborg - verkoop binnendienst
elianne@elkedagboeken.be

Pieter Boschmans - verkoop buitendienst
pieter@elkedagboeken.be

Suzy Mertens - verkoop buitendienst 
suzy@elkedagboeken.be

Sophie Verbist - Pers en promotie 
sophie@elkedagboeken.be

Contact

Uitgeverij Brandt
Postbus 14858
1001 LJ Amsterdam
Uitgeverij-Brandt
Uitgeverijbrandt
UitgeverBrandt