De ruige romantiek van motorrijden

De ruige romantiek van motorrijden

Hoe wordt een boek geboren? De uitgever of redacteur doet er traditioneel een boekje over open tijdens de speech bij de boekpresentatie:

Man in het zadel

Een motorboek. Hoe kom ik daar nu bij? Ik weet niet wat u ervan vindt, maar heeft u ook niet zo'n godsgruwelijke hekel aan motoren? Ik woon hier in een smal straatje in de binnenstad, en elke keer als zo'n kreng er doorheen komt tuffen, trillen niet alleen de ramen in de sponningen, maar zet het de alarmsystemen van alle scooters en brommers in werking, als waren het bakvissen die krijsen naar het testosteron dat voorbij dendert. Alle motoren de wereld uit, om te beginnen uit Nederland!

Zo was mijn gemoedstoestand toen in ik via Pieter Webeling het manuscript op mijn bureau kreeg van ene Paul van Hooff, getiteld Guzzi Galore. Over een lange reis op zo'n lawaaimachine, gelukkig wel helemaal aan de andere kant van de wereld. Wie deze meneer ook was, hij stond bij mij met 3-0 achter. Maar goed, ook om Pieter – die ik al wel veel langer kende – een enigszins onderbouwde afwijzing te sturen moest ik toch voor mijn goed fatsoen een paar pagina's lezen.

En toen overkwam mij wat u straks ook gaat overkomen, of al is overkomen, als u het boek in handen heeft: verrek, wat is dit goed geschreven, niet gespeeld literair maar doeltreffend, vlot en soepel. Verdomd, wat is het een interessant verhaal, niet op zo'n toon van 'kijk mij eens geweldig zijn op mijn motor', maar eerlijk over de ups en downs, en met een scherp oog en een oprechte interesse voor de mensen die hij onderweg ontmoet. En verdomd, wat is die auteur dus eigenlijk een sympathieke kerel, zo stoer en kwetsbaar tegelijk: ruwe bolster, blanke pit.

En dat motorrijden... nou ja, u begrijpt dat ik hier met tegenzin moet toegeven dat mij dat ook steeds interessanter leek. Als je alleen maar komt aanrijden, vallen de mooiste vrouwen voor je in katzwijm, nog voor je je helm hebt afgezet. Ik kreeg gaandeweg het boek ook zo'n godsgruwelijke hekel aan types die altijd lopen te piepen dat motoren zoveel lawaai maken - wie de romantiek ervan niet ziet of begrijpt, is rijp voor het bejaardentehuis, of beter nog: het kerkhof.

Ene Paul van Hooff had zijn achterstand van 0-3 weten om te buigen naar een klinkende 9-3 overwinning, met drie loepzuivere hattricks van de auteur zelf. Die man wilde ik wel graag ontmoeten.
Dat was makkelijker gezegd dan gedaan: Paul woont zoals we allen weten in Bolivia. Dat weerhield ons er natuurlijk niet van om plannen te maken voor een boekuitgave, totdat ik bij de uitgeverij waar ik toen werkte, ontslagen werd. Ik vind het heel bijzonder, en ik zal nooit vergeten, dat Paul de allereerste was die zich bij mij aansloot toen hij hoorde dat ik een eigen uitgeverij wilde opzetten. Dat is mede zo bijzonder omdat het wéér van Paul geduld vergde, nadat hij al jaren op zijn berg in Bolivia de vogeltrek had bestudeerd. Geduld, geduld, net als tijdens zo'n motorreis als je ook niet precies weet wanneer, maar wel dát je aankomt.

En nu is het zover. Ik ben heel blij om Paul hier te zien, voor het eerst nu een week of drie geleden, en ik ben heel blij voor Paul dat zijn boek eindelijk is aangekomen waar het thuishoort, in zijn en in uw handen.

Paul Brandt


Nederland

Paul Brandt - uitgever/publisher
paul@uitgeverijbrandt.nl

Michiel Boek - manager verkoop
michiel@bureauboek.nl

Annemieke Heinen - bureauredactie 
annemiek@uitgeverijbrandt.nl

Saskia Hausel  - publiciteit
saskia@uitgeverijbrandt.nl

Karin Ruigrok - publiciteit
karin@uitgeverijbrandt.nl

 

België

Elkedag Boeken
Jodenstraat 16
2000 Antwerpen
+32(0) 3 345 60 40
info@elkedagboeken.be

Elianne Nijborg - verkoop binnendienst
elianne@elkedagboeken.be

Pieter Boschmans - verkoop buitendienst
pieter@elkedagboeken.be

Suzy Mertens - verkoop buitendienst 
suzy@elkedagboeken.be

Sophie Verbist - Pers en promotie 
sophie@elkedagboeken.be

Contact

Uitgeverij Brandt
Postbus 14858
1001 LJ Amsterdam
Uitgeverij-Brandt
Uitgeverijbrandt
UitgeverBrandt