Een verhaal over de liefde en lekker eten

Een verhaal over de liefde en lekker eten

Hoe wordt een boek geboren? De uitgever of redacteur doet er traditioneel een boekje over open tijdens de speech bij de boekpresentatie:

Ristorante Da Gigino 

24 september 2014

Er was eens een meisje, en ze heette Saskia. Toen Saskia ongeveer twintig lentes jong was, ging zij met een vriendin op vakantie naar Sorrento, een toeristisch oord iets ten zuidwesten van Napels. Net als alle meisjes van die leeftijd, en zeker meisjes die voor het eerst zonder ouders naar Italië gaan, dacht Saskia maar aan één ding, en dat waren lekkere pizza's.

In de Gooi- en Eemlander van vandaag staat, ook tussen aanhalingstekens, dat Saskia op zoek was naar 'een lekker restaurantje'... En zo kwam het dat zij haar neus volgend Ristorante Da Gigino binnenliep. Daar stond een ongeveer twintigjarige pizzabakker bij de oven, en zijn naam was Ciro. Net als alle jongens van zijn leeftijd, en zeker Italiaanse jongens, dacht deze knul maar aan één ding. Nee, van pizza's had hij zijn buik al vol; Ciro dacht alleen aan meisjes. Ja, 'zo ies de leven', zegt Ciro doorgaans op dit soort momenten.

Afijn, Saskia kreeg de door haar begeerde pizza, en Ciro het door hem begeerde meisje, en hun relatie duurde zeven jaar. Samen werkten zij in het restaurant in Sorrento, en in de rustige maanden vertoefde het stel in Amsterdam, dat is iets ten noordwesten van Bussum.

Die periode, in de jaren tachtig, vormt de basis van het boek dat wij hier vandaag ten doop houden. Maar even zo cruciaal is dat er op een bepaald moment iets gewéldigs gebeurde: Saskia en Ciro gingen uit elkaar. Dat maakte tenslotte de weg vrij voor een veel betere partner voor Saskia – ik ben uitgever, dus ik heb het nu alleen over het belang voor het boek, hè – want die nieuwe partner Hans bleek een van de beste fotografen van Nederland te zijn. Maar het grootste geluk voor het vervolg van dit verhaal is dat er niet alleen een goede vriendschap bleef tussen Saskia en Ciro, maar vooral ook dat hun nieuwe partners Hans en Carolina goed met elkaar overweg konden. Zeg nou zelf, dat zie je niet vaak.

En toen kwam er dus, nu anderhalf jaar geleden, het plan voor een boek. Helemaal logisch leek dat aanvankelijk niet. Saskia is tenslotte niet van huis uit een professionele kok, of een kookboekenschrijver, Hans is niet gespecialiseerd als culinair fotograaf, Ciro heeft geen Michelin-sterrenrestaurant, ontwerpster Martien was nog nooit in Sorrento geweest, en ik ben eigenlijk geen uitgever van kookboeken.

Daar tegenover staat: Saskia houdt van koken en heeft een paar jaar in ristorante Da Gigino gewerkt, Hans is een ware tovenaar met licht en kan eigenlijk alles subliem fotograferen, Ciro leidt het meest authentieke en sfeervolle familierestaurant van Sorrento, Martien heeft al eerder prachtige en zelfs prijswinnende kookboeken ontworpen, en ik ben al jaren boekenmaker.

Als we al deze uiteenlopende talenten nu eens aan elkaar verbinden, zo was het idee, dan zou daar toch iets moois uit kunnen ontstaan. Eigenlijk net als in de Italiaanse keuken: als je maar een paar goede, pure ingrediënten bij elkaar voegt en de eenvoud vooropstelt, krijg je de lekkerste gerechten.

Nou, en nu staan we op het punt hetgeen dat wij hebben bereid aan u te serveren. Met het risico dat u denkt dat ik altijd zulke slijmerige opmerkingen maak, zeg ik u toch dat dit voor mij een van de meest dierbare en meest geslaagde boekprojecten was waar ik ooit bij betrokken was: het werken met Saskia, Hans, Martien en Ciro voelde nooit aan als werk, en was eigenlijk alleen maar plezier, niet in de laatste plaats omdat we natuurlijk op werkbezoek moesten naar Sorrento, en daar altijd gastvrij als vorsten ontvangen worden door Ciro en zijn familie. Hoe dat ongeveer is, kunt u in dit boek zelf ervaren: ook u allen hier aanwezig wordt van harte uitgenodigd aan tafel bij een familie in Sorrento.

Paul Brandt


Nederland

Paul Brandt - uitgever/publisher
paul@uitgeverijbrandt.nl

Michiel Boek - manager verkoop
michiel@bureauboek.nl

Annemieke Heinen - bureauredactie 
annemiek@uitgeverijbrandt.nl

Saskia Hausel  - publiciteit
saskia@uitgeverijbrandt.nl

Karin Ruigrok - publiciteit
karin@uitgeverijbrandt.nl

 

België

Elkedag Boeken
Jodenstraat 16
2000 Antwerpen
+32(0) 3 345 60 40
info@elkedagboeken.be

Elianne Nijborg - verkoop binnendienst
elianne@elkedagboeken.be

Pieter Boschmans - verkoop buitendienst
pieter@elkedagboeken.be

Suzy Mertens - verkoop buitendienst 
suzy@elkedagboeken.be

Sophie Verbist - Pers en promotie 
sophie@elkedagboeken.be

Contact

Uitgeverij Brandt
Postbus 14858
1001 LJ Amsterdam
Uitgeverij-Brandt
Uitgeverijbrandt
UitgeverBrandt