'Tsjonge zeg, dit is pas echt topsport'

Dochters van Mulan. Hoe vrouwen China veranderen

'Tsjonge zeg, dit is pas echt topsport'

Hoe wordt een boek geboren? De uitgever of redacteur doet er traditioneel een boekje over open tijdens de speech bij de boekpresentatie. Deze keer: Dochters van Mulan. Hoe vrouwen China veranderen.

China is een van de grootste landen op onze aardbol, en vrouwen maken ongeveer de helft uit van de wereldbevolking. Toen Bettine een paar jaar geleden dus opperde dat zij een boek wilde schrijven over Vrouwen in China, wisten zij en ik dat ze behoorlijk veel hooi op haar vork zou nemen. Zeker toen duidelijk was dat lezers alleen iets over Chinese vrouwen van nu zouden kunnen begrijpen als Bettine ook even de geschiedenis van China zou meepakken, met onder meer de invloed van het taoïsme, boeddhisme en confucianisme, was duidelijk dat het hier over een enorme vork ging, en een immense hooiberg. De enige manier om daar niet onder bedolven te raken, zo beredeneerden we, was dat Bettine dicht bij zichzelf zou blijven. Wij gaan als reizigers mee naar het land dat zij in haar hart heeft gesloten en inmiddels zo goed kent, en met haar als gids willen wij zien wat zij ziet, wat ze weet, maar ook wat zij niet begrijpt, of waarover ze twijfelt: dit boek gaat niet alleen over vrouwen in China, maar ook over Bettine Vriesekoop: háár fascinatie - bijvoorbeeld voor de Amerikaanse schrijfster Pearl Buck die een groot deel van haar leven in China doorbracht -, háár nieuwsgierigheid naar het leven van vrouwen uit alle lagen van de bevolking, háár kennis van en liefde voor Chinese vrouwen.

Ik ga u niet de details geven van de prachtige worsteling die vooraf is gegaan aan deze presentatie van het boek, behalve misschien één verzuchting die uit de mond van Bettine kwam: ‘Tsjonge zeg, dit is pas echt topsport.’ Als er tenslotte iemand is die echt weet wat dat betekent, is zij het wel. Rond kerst was het, dus nog maar twee maanden geleden, dat ineens veel stukjes van die gigantische puzzel op hun plaats vielen. U kent misschien dat gevoel, dat het lijkt alsof een inzicht als een cadeau gepresenteerd wordt, terwijl dat je dat inzicht toch echt zelf hebt verworven, alleen door extreme toewijding en doorzettingsvermogen – precies, topsport.

Bettine, je hebt drie jaar aan dit boek gewerkt. Vanaf het begin was het een ongewis avontuur hoe je het er vanaf zou brengen, of je wel de rode draad zou vinden in alle informatie die je in feite in de afgelopen dertig jaar hebt verzameld hebt. Nu het boek er is kunnen we inderdaad stellen dat het zeer overtuigend gelukt is: jij presenteert ons, lezers, een uiterst boeiend en helder verhaal dat ons echt de ogen opent, niet alleen over de Chinese vrouw, maar via hen ook over onze eigen zegeningen en tekortkomingen. Niemand anders dan jij had dit boek kunnen schrijven. Ik ben bijzonder trots op je. 


Nederland

Paul Brandt - uitgever/publisher
paul@uitgeverijbrandt.nl

Michiel Boek - manager verkoop
michiel@bureauboek.nl

Annemieke Heinen - bureauredactie 
annemiek@uitgeverijbrandt.nl

Erica van 't Leven  - publiciteit
erica@lopendezaken.nl

Sylvie Steffers  - publiciteit
sylvie@lopendezaken.nl

 

België

Elkedag Boeken
Jodenstraat 16
2000 Antwerpen
+32(0) 3 345 60 40
info@elkedagboeken.be

Marcia van der Zwan – pers en publiciteit
marcia@elkedagboeken.be

Pieter Boschmans - verkoop buitendienst
pieter@elkedagboeken.be

Suzy Mertens - verkoop buitendienst 
suzy@elkedagboeken.be

Sophie Verbist - Pers en promotie 
sophie@elkedagboeken.be

Contact

Uitgeverij Brandt
Postbus 14858
1001 LJ Amsterdam
Uitgeverij-Brandt
Uitgeverijbrandt
UitgeverBrandt